Author Topic: brand new Felder AD741 problem  (Read 1038 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline mckay5858

  • Posts: 3
brand new Felder AD741 problem
« on: December 12, 2018, 10:02 PM »
Hi All,  I've tried to find the often mentioned felders owners group but cannot.

Last week I picked up a brand new felder ad741 single phase machine.  Since day one it has made a terrible high pitch squeal that gets worse the longer it runs.  They have sent techs out but they just checked settings and put belt dressing on.  Problem is still there.  I think its coming from the motor and when checked with a heat gun the motor is getting up to 150 degrees F after 20ish minutes of use.  Can any of you check your machines and see if the motors get that hot?  None of my other motors (slider, shaper, widebelt sander) get anywhere near that hot.  I'll attempt to upload some video, thanks in advance for the help.  I really like the machine but can't stand this squeal.

Festool USA does not pre-approve the contents of this website nor endorse the application or use of any Festool product in any way other than in the manner described in the Festool Instruction Manual. To reduce the risk of serious injury and/or damage to your Festool product, always read, understand and follow all warnings and instructions in your Festool product's Instruction Manual. Although Festool strives for accuracy in the website material, the website may contain inaccuracies. Festool makes no representations about the accuracy, reliability, completeness or timeliness of the material on this website or about the results to be obtained from using the website. Festool and its affiliates cannot be responsible for improper postings or your reliance on the website's material. Your use of any material contained on this website is entirely at your own risk. The content contained on this site is provided for informational purposes only and does not constitute professional advice.


Offline mckay5858

  • Posts: 3
Re: brand new Felder AD741 problem
« Reply #1 on: December 12, 2018, 10:14 PM »
Sorry I can't get the video small enough.  I'll try just a sound recording tomorrow.

Offline online421

  • Posts: 129
Re: brand new Felder AD741 problem
« Reply #2 on: December 13, 2018, 06:28 AM »
I have a brand new AD951 3 phase 410V. I dont have that issue... try upload your video to Youtube.
Griggio Unica400
Felder AD951
Masterwood OMB1V
SCM 5 RCS1100
Casadei FV110
Chicago Pneumatics CPRS10500
Ceccato CDX 12
Holytek DC006
Festool DF700XL, LEX3, OF1010, CT36
JLT 190BM2, JLT 79K10
Danfoss VLT 2880
Sicar TOP6

Offline mckay5858

  • Posts: 3
Re: brand new Felder AD741 problem
« Reply #3 on: December 13, 2018, 08:09 AM »
i'd like to give them another shot to make it right before I post public videos.  If I don't hear anything by end of the week i'll put them on youtube.

I'm just surprised at the heat on the motor, wondering if that's normal.

Offline online421

  • Posts: 129
Re: brand new Felder AD741 problem
« Reply #4 on: December 13, 2018, 01:34 PM »
dont know what else we can do if Felder has sent out a tech and all they did was belt dressing....

The only possibility I can think of is perhaps the belt is too tight?

Are you taking a lot off? single phase motor will struggle when you want to plane 3-4mm off a wide board..
Griggio Unica400
Felder AD951
Masterwood OMB1V
SCM 5 RCS1100
Casadei FV110
Chicago Pneumatics CPRS10500
Ceccato CDX 12
Holytek DC006
Festool DF700XL, LEX3, OF1010, CT36
JLT 190BM2, JLT 79K10
Danfoss VLT 2880
Sicar TOP6