Having trouble with your Festool power tool? Well, we're here to help you. Before posting to the forum, give us a chance to diagnose and resolve your issue. In the U.S. and Canada, call us toll-free at 888-337-8600 on Monday-Friday between 8a-5p EST or contact us via email at service@festoolusa.com. For other countries, please visit http://www.festool.com for contact information for your local Festool service department.

Author Topic: Cyclone "Upgrade" Kit - Available, Free or...?  (Read 3080 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline copcarcollector

  • Posts: 1451
Cyclone "Upgrade" Kit - Available, Free or...?
« on: October 10, 2019, 05:01 PM »
@Festool USA

There have been mentions here about an upgrade kit for the Cyclone, straps and / or other parts. One member said he was able to call and get the kit for free from FUSA, however posts today on Facebook indicate there is a charge for the kit. Can someone from FUSA please elaborate:
Part #
Cost or free
How to obtain one

Thanks

Festool USA does not pre-approve the contents of this website nor endorse the application or use of any Festool product in any way other than in the manner described in the Festool Instruction Manual. To reduce the risk of serious injury and/or damage to your Festool product, always read, understand and follow all warnings and instructions in your Festool product's Instruction Manual. Although Festool strives for accuracy in the website material, the website may contain inaccuracies. Festool makes no representations about the accuracy, reliability, completeness or timeliness of the material on this website or about the results to be obtained from using the website. Festool and its affiliates cannot be responsible for improper postings or your reliance on the website's material. Your use of any material contained on this website is entirely at your own risk. The content contained on this site is provided for informational purposes only and does not constitute professional advice.


Offline ColossusX

  • Posts: 204
Re: Cyclone "Upgrade" Kit - Available, Free or...?
« Reply #1 on: October 10, 2019, 06:52 PM »
Following

Offline papester

  • Posts: 13
Re: Cyclone "Upgrade" Kit - Available, Free or...?
« Reply #2 on: October 10, 2019, 10:33 PM »
I was just looking for the part numbers on the Festool site and they still show the original latches.

Offline Master Carpenter

  • Posts: 110
Re: Cyclone "Upgrade" Kit - Available, Free or...?
« Reply #3 on: October 11, 2019, 09:56 AM »
I enquired recently at my local dealer and was told they will definitely not be free.
Also that they weren’t available yet.

Offline Don T

  • Posts: 1890
  • Phoenix, Az
Re: Cyclone "Upgrade" Kit - Available, Free or...?
« Reply #4 on: October 11, 2019, 11:07 AM »
Following
RO150, C12, DF 500 Q, CT33, TS75, MFT3, Kapex 120, MFT3/Kapex, MFK 700, RO 90, ETS150/3, CT22, Centrotec Installers Kit, Parallel Guides & Ext, Carvex, OF1400, LR32 Set, MFS400 w/700 rails, KA UG Set, First Aid Kit, RTS 400 EQ, Vecturo OS400 Set, CT Wings, CT Drill Guide, Pro 5, CXS, C18, HL850, Vac Sys set

Offline threesixright

  • Posts: 391
Re: Cyclone "Upgrade" Kit - Available, Free or...?
« Reply #5 on: October 11, 2019, 11:59 AM »
Part #205239 ~ 23 EUR / 25 USD.

EU for sure paid. Would be pretty sad and weird if FT would charge one country, but not the other.

Also not sure how useful it is. For sure not a must have.



Offline jobsworth

  • Posts: 5890
  • Festool Baby.....
Re: Cyclone "Upgrade" Kit - Available, Free or...?
« Reply #6 on: October 11, 2019, 08:10 PM »
The upgrade kit available. I called festool parts axed them for it they sent it to me no charge and free shipping. If yer charged (which I dont see why you would be) the cost is $24.  I got mine today and it was easy to install.

Hope this helps

Offline papester

  • Posts: 13
Re: Cyclone "Upgrade" Kit - Available, Free or...?
« Reply #7 on: October 12, 2019, 12:18 AM »
The upgrade kit available. I called festool parts axed them for it they sent it to me no charge and free shipping. If yer charged (which I dont see why you would be) the cost is $24.  I got mine today and it was easy to install.

Hope this helps

Do you have a part number?

Offline jobsworth

  • Posts: 5890
  • Festool Baby.....
Re: Cyclone "Upgrade" Kit - Available, Free or...?
« Reply #8 on: October 12, 2019, 11:02 AM »
The upgrade kit available. I called festool parts axed them for it they sent it to me no charge and free shipping. If yer charged (which I dont see why you would be) the cost is $24.  I got mine today and it was easy to install.

Hope this helps

Do you have a part number?

Part #205239

Offline threesixright

  • Posts: 391
Re: Cyclone "Upgrade" Kit - Available, Free or...?
« Reply #9 on: October 14, 2019, 05:03 PM »
Do you have a part number?
You got to be kidding me...  [eek]

Offline grobkuschelig

  • Posts: 549
Re: Cyclone "Upgrade" Kit - Available, Free or...?
« Reply #10 on: October 18, 2019, 05:42 PM »
@threesixright reading is a gift not shared with many.. ;)

Offline papester

  • Posts: 13
Re: Cyclone "Upgrade" Kit - Available, Free or...?
« Reply #11 on: October 18, 2019, 10:52 PM »
grobkuschelig,

I guess we can't all be as quick and intelligent as you are. Next time maybe you should keep your insults to yourself since your reply added no value to this thread.

Or did I read it incorrectly?

Offline morts10n

  • Posts: 220
Re: Cyclone "Upgrade" Kit - Available, Free or...?
« Reply #12 on: October 19, 2019, 08:03 PM »
I inquired about the upgrade kit from Festool USA.The woman that answered the phone asked if I was in their system..... then replied that it was on it's way tomorrow, without asking for payment.

Offline jobsworth

  • Posts: 5890
  • Festool Baby.....
Re: Cyclone "Upgrade" Kit - Available, Free or...?
« Reply #13 on: October 20, 2019, 12:31 PM »
 [cool] [cool] [cool]

Offline Joelm

  • Posts: 26
Re: Cyclone "Upgrade" Kit - Available, Free or...?
« Reply #14 on: October 25, 2019, 03:45 PM »
I just got off the phone with someone at Festool USA and was asked for a credit card. Not sure why when some are getting the upgrade kit for free.
Looking forward to it so my cyclone doesn't tip over anymore.

Offline Sbradley0911

  • Posts: 9
Re: Cyclone "Upgrade" Kit - Available, Free or...?
« Reply #15 on: October 25, 2019, 06:08 PM »
I also called festool about the upgrade kit and was told that its not free and costs about $25

Offline morts10n

  • Posts: 220
Re: Cyclone "Upgrade" Kit - Available, Free or...?
« Reply #16 on: October 25, 2019, 06:18 PM »
I was also asked whether I had purchased anything else in the past directly from them

Offline copcarcollector

  • Posts: 1451
Re: Cyclone "Upgrade" Kit - Available, Free or...?
« Reply #17 on: October 25, 2019, 07:36 PM »
So nice that someone from festool USA has taken the time to respond and explain why some are getting these parts for free and others are not...
@Festool USA

Offline jobsworth

  • Posts: 5890
  • Festool Baby.....
Re: Cyclone "Upgrade" Kit - Available, Free or...?
« Reply #18 on: October 26, 2019, 02:57 PM »
Maybe if ya dont buy directly from Festool where they have a record of your purchases, you may  have to go through your dealer.

Though I buy my tools from B&M I buy a lot of parts directly through FT so they have a record of my purchases . Even though I didnt buy my Cyclone through them.

Ya might want to call FT for clarification  [popcorn]
« Last Edit: October 26, 2019, 03:00 PM by jobsworth »

Offline blaszcsj

  • Posts: 463
  • I like building stuff with my hands.
Re: Cyclone "Upgrade" Kit - Available, Free or...?
« Reply #19 on: October 26, 2019, 03:37 PM »
Does this upgrade kit come with new units?
OF1010 EQ Router | MFT/3 | DF500Q | Carvex 420 | ETS EC 150/3 | CT 36 Auto Clean | TSC55 | LR32 | OF1400 EQ Router | ZOBO Metric Set | CXS Li 2.6 - 90 Limited Edition | Universal Cleaning Set | HKC55 | Centrotec CE-SORT | RO150 FEQ | DTS 400 | RO90 DX | CTSYS | C18 Drill | SysLite KALII | Syslite STL 450 | RAS 115 E | OF2200 EB

Offline jobsworth

  • Posts: 5890
  • Festool Baby.....
Re: Cyclone "Upgrade" Kit - Available, Free or...?
« Reply #20 on: October 26, 2019, 06:07 PM »
@blasczsj

From what I understand Yes

Offline Solowfr

  • Posts: 1
Re: Cyclone "Upgrade" Kit - Available, Free or...?
« Reply #21 on: October 27, 2019, 09:06 PM »
Has Festool considered increasing the cfm’s of the dust extractors as the size increases. In other words the CT 48 should have greater suction capabilities than the CT 26. It’s not good enough that the bag size increases, the suction power should also increase. I would also like to see the ability to run multiply tools on the same dust extractor. The bigger dust extractors should be able to handle several tools at one time, rather changing the hose connect fir each tool being used. As a professional, I’m using multiple tools through out the day. I keep wearing out the hose ends from changing tools so frequently.

Online Gregor

  • Posts: 1448
Re: Cyclone "Upgrade" Kit - Available, Free or...?
« Reply #22 on: October 28, 2019, 03:25 PM »
Has Festool considered increasing the cfm’s of the dust extractors as the size increases. In other words the CT 48 should have greater suction capabilities than the CT 26. It’s not good enough that the bag size increases, the suction power should also increase.
I would suggest you get a high CFM shop-VAC in case that is you need. I like the 26/36/48 having the same top, so one can swap the bins depending on how big it needs to be. (hint: buying one size and getting the different size bin can be cheaper than getting one with different size bin in the first place).
IMHO the CFM for the CT is enough for what they're ment to do. While it could be higher it would also likely bring an increase in noise... so I think they're OK as-is.
Quote
I would also like to see the ability to run multiply tools on the same dust extractor. The bigger dust extractors should be able to handle several tools at one time, rather changing the hose connect fir each tool being used. As a professional, I’m using multiple tools through out the day. I keep wearing out the hose ends from changing tools so frequently.
Get #452898 (Y-connector), 2x #497926 (blast gate), #202097 or #496405 (bluetoth module or second auto socket) a another hose (normal or sleeved with power cord, depending on bluetooth or not)?

Back on topic I can report having received the upgrade kit at no cost as an act of fairness in trade (I hope the translation of Kulanz is correct). Possibly since I ordered spare parts anyway (which I do on a regular basis as I fix out of warranty / obtained used tools myself) so there was no shipping for them. Possibly because I asked nicely, after haved stated that the existence of that kit that short after initial introduction of the CT-VA being an indication of a shortcoming in the design process. Possibly because I mentioned reports on the FOG of that kit being sent to US costomers at not cost.
« Last Edit: October 28, 2019, 03:36 PM by Gregor »

Offline Jiggy Joiner

  • Posts: 804
Re: Cyclone "Upgrade" Kit - Available, Free or...?
« Reply #23 on: October 28, 2019, 03:46 PM »
I’m pretty sure, many would then be unhappy at having to buy a bigger vacuum to get the power.
I think it’s what makes the compact models popular, they have similar or the same power as the larger models.
Running multiple tools together sounds like a good idea but, this would almost certainly mean bigger heavier motors, filters and hoses.

Offline ColossusX

  • Posts: 204
Re: Cyclone "Upgrade" Kit - Available, Free or...?
« Reply #24 on: October 28, 2019, 07:27 PM »
I contacted Festool USA and they want to charge for it.  Not very happy about it.

Offline Vondawg

  • Posts: 290
Re: Cyclone "Upgrade" Kit - Available, Free or...?
« Reply #25 on: October 29, 2019, 08:33 AM »
In comparison to prices we pay for Festool(s) $25 bucks I don’t see as a problem. Sure one can argue it should have been there in the first place ..but it wasn’t...We all make jigs and rig up things to accomplish what we’re trying to do with a particular problem task, so fastening top to bottom isn’t a complicated thing. 
There are no mistakes....just new designs.

Offline PeterJJames13

  • Posts: 195
Re: Cyclone "Upgrade" Kit - Available, Free or...?
« Reply #26 on: October 29, 2019, 09:09 AM »
I called yesterday. At first, they said they would have to charge me as well. I very politely said, I didn't think it was right to punish the early adopters by charging for a part that they now include. I backed off and told them I'd pay if I had to, but it didn't seem right to charge for something that's now in the scope of delivery when it should have been included in the first place. I also offered up to email a copy of the receipt showing I got mine the first week it was out (the receipt was already on my screen ready to be emailed) to prove when I purchased mine. They ended up saying they would send it out at no charge to me. So while I'm glad they did the right thing and didn't charge me, I would have paid the $25 to have it to alleviate the issue of it tipping over.

Offline jobsworth

  • Posts: 5890
  • Festool Baby.....
Re: Cyclone "Upgrade" Kit - Available, Free or...?
« Reply #27 on: October 29, 2019, 12:16 PM »
I called yesterday. At first, they said they would have to charge me as well. I very politely said, I didn't think it was right to punish the early adopters by charging for a part that they now include. I backed off and told them I'd pay if I had to, but it didn't seem right to charge for something that's now in the scope of delivery when it should have been included in the first place. I also offered up to email a copy of the receipt showing I got mine the first week it was out (the receipt was already on my screen ready to be emailed) to prove when I purchased mine. They ended up saying they would send it out at no charge to me. So while I'm glad they did the right thing and didn't charge me, I would have paid the $25 to have it to alleviate the issue of it tipping over.

I pretty much did the same thing, called gave them the P/N they said it will cost $24.

POLITELY, CALMLY AND NICELY, I told them I have the cyclone bought it before the upgrade was available, they axed me for my phone number pulled up my account and sent it to me free of charge.

Maybe its the approach. Dont knowif my dealer registered it for me or even if its someting that can be registered.

 Ive never had a problem with them and even had some small bits given and sent to me free of charge.

Offline PeterJJames13

  • Posts: 195
Re: Cyclone "Upgrade" Kit - Available, Free or...?
« Reply #28 on: October 29, 2019, 01:16 PM »
I don't know if this is considered a tool or an accessory so I don't think it would be registered - I could be wrong. I know I never registered it myself. Like I said, I also was willing and able to send a copy of my sales receipt - it was already pulled up ready to go. At the end of the day, I would have paid for it, though I felt like I shouldn't have to.

Offline usernumber1

  • Posts: 61
Re: Cyclone "Upgrade" Kit - Available, Free or...?
« Reply #29 on: October 29, 2019, 01:29 PM »
should be considered a 'missing part' honestly . maybe that's how some dealers key it in for the no-charge